A kombinált orthodonciai-sebészi kezelés lehetővé teszi olyan eltérések sikeres korrekcióját is, melyek kizárólag fogszabályzó kezeléssel nem, vagy csak kompromisszumok árán lennének kezelhetőek. A műtét akkor válik szükségessé, amikor a fő probléma nem a fogak pozíciója, hanem a fogakat hordozó állcsontok helyzete. A fogak mozgatását biológiai tényezők korlátozzák. A fogakat nem lehet károsodás nélkül olyan mértékben mozgatni, hogy azok az őket tartó csontstruktúrán kívül kerüljenek. Emiatt, az eltérések egy része nem kompenzálható a fogak szintjén. Az orthognath sebészet az állcsontokon végzett olyan műtéti beavatkozás, melynek célja, hogy javítsa az állcsontok egymáshoz és a cranio-facialis komplexum többi régiójához való viszonyát. Az orthodonciai-sebészi kezelés célja az esztétika, a funkció és a stabilitás egyensúlyának megteremtése.

A kezelési terv elfogadásakor fontos megérteni, hogy állcsont-ortopédiai műtétek előtt a két állcsont fogait egymástól függetlenül szabályozzuk a műtéti szempontok szerint, így a kezelés idő előtti megszakítása a kiindulási állapotnál rosszabb eredménnyel is járhat! Emiatt a betegnek a kezelés megkezdése előtt érdemes végleg elköteleznie magát a kombinált orthodonciai-sebészi kezelés mellett, vagy visszautasítani azt! Ez egy olyan terápiás út, amely visszafordíthatatlan, és komoly egészségkárosodás veszélye nélkül nem félbeszakítható! A tájékozott betegbeleegyezés és a megfelelő kommunikáció elengedhetetlen és ezekben az esetekben még fokozottabb jelentőséggel bír!

Számos műtéttechnika ismert napjainkban, melyeket képzett sebészek fejlesztettek, tökéletesítettek, és napjainkban hazánkban is rutinszerűleg alkalmaznak a maxillofaciális sebészeti centrumokban. A különböző állcsontdeformitások megoldására különböző műtéttechnikai megoldások elérhetőek. Nagy általánosságban elmondható, hogy a műtétek érinthetik a felső- vagy az alsó állcsontot is, valamint bizonyos esetekben mindkettőt. Szükség lehet továbbá a felső állcsont tágításához is műtéti segédletre, ha a tágításra a koponya varratok csontosodása után kerül sor. A műtétek megtervezése igen komoly analóg-laboratóriumi, vagy digitálisgrafikai folyamat, melyet általában a fogszabályozó szakorvos végez. Ez sok esetben csak az előkészítő fogszabályozás után véglegesíthető. A személyre szabott sebészi-orthodonciai tervről mindig a multidiszciplináris terápiás team tud pontos tájékoztatást adni.

Mint minden műtéti beavatkozás, az arc- állcsont áthelyező műtétek is járhatnak szövődményekkel. Ezek közül a leggyakoribb az alsó állcsont osteotomiáját követő kisebb-nagyobb érzéskisesés, paresztézia, mely az alsó fogíny és ajak, illetve az állcsúcs környékén a leggyakoribb. Ez általában javul, megszűnik, de a regeneráció akár fél-egy évet is igénybe vehet. Ezen kívül ritkábban még előfordulhatnak állkapocsízületi panaszok, vérzések, fertőzések, a foggyökerek sérülése, csontelhalás, csontfelszívódás, valamint az eredeti állapot részleges vagy teljes recidívája.