A kivehető készülékek talán a legjobban ismert és legrégebb óta alkalmazott eszközök a fogszabályozás eszköztárában. Alkalmazásuk sok esetben sikeres lehet, amennyiben pár alapvető szabályt betartunk. A legnagyobb kihívás ezen készülékek esetén, mely egyben a siker leggyakoribb akadálya is, az a viselési idő. A megfelelő eredmény csak akkor érhető el, ha az orvos utasításait betartva, kellő ideig hordjuk a készüléket! Általánosságban elmondható, hogy a csupán éjszakai viselés a legtöbb esetben nem elégséges! Napi 12-14 óra hordási idő nélkül a kudarc elkerülhetetlen. Emiatt napközben is szájban kell legyen a fogszabályozó készülék, ami a felgyorsult életvitelünk miatt sokszor komoly nehézségekbe ütközik. Ezek a nehézségek érthető akadályai lehetnek a kezelésnek, a tényen azonban nem változtat, hogy a biológiai folyamatokat a szociális nehézségek és kifogások nem módosítják. A fogak elmozdulását csak a megfelelő hordási idő biztosíthatja!

A kivehető készülékek alkalmazásának két alapvető célja lehet. Az egyik a fogak mozgatása, ami különböző csavarokkal, rugókkal és/vagy egyéb aktív elemekkel érhető el.

A készülékek másik csoportja az úgynevezett funkciós készülékek, melyek az állcsontok növekedését hivatottak befolyásolni, az állcsontok optimális fejlődését segítik elő. Sikeres alkalmazásuk csupán a középarc növekedési időszakában lehet sikeres, így a nem megfelelő hordási idő okozta kudarc komoly és maradandó következményekkel járhat! Ezek a következmények sok esetben utólag csak műtéti úton korrigálhatók (ÁLLCSONT-ORTOPÉDIAI MŰTÉT). Fontos tudni, hogy bizonyos típusú készülékeknek nem feladata a fogak elmozdítása! Sok szülő ilyenkor kudarcként éli meg, hogy a fogak pozíciója nem változik. Ez azonban ezekben az esetekben nem is várható el, hiszen a készülék feladata az állcsontok repozícionálása, nem pedig a dentális esztétika javítása! Az elsődleges prioritás a legtöbb ilyen esetben a növekedéshez kötött problémák felszámolása, hiszen az időérzékeny, míg a fogak mozgatása életkortól függetlenül, később is elvégezhető.

A kivehető készülékek tisztítása szintén fontos feladat. Minden alkalommal a viselés után alaposan meg kell tisztítani. Erre alkalmas lehet bármilyen fogkefe és bő vizes átöblítés. Fontos, hogy a fogkrémekben található abrazív szemcsék károsíthatják a készüléket, így azok használatát kerülni kell. Amennyiben elszíneződés, felrakodás jelenne meg a készülék felszínén, hiperolos átöblítő folyadékban tanácsos áztatással megtisztítani azt. Erre a célra beszerezhetők speciális tabletták, melyek a kivehető protézisek tisztítására is használhatók.

A kivehető készülékeket, sérülékenységük okán, fokozottan óvni kell a különböző mechanikai behatásoktól. Egy elhibázott mozdulat (leejtjük vagy rálépünk) komoly kárt okozhat bennük, mely néha javítható, néha javíthatatlan károsodással jár. Sok esetben ilyenkor már csak új készülék gyártása lehet a megoldás, ami jelentős anyagi terheket róhat a szülőre/páciensre.

A fokozott baleset- és aspirációveszély miatt sportolás és aktív szabadidős-tevékenység idején nem javasolt a hordásuk.