A palatinális gyorstágító készülékek (elterjedt elnevezésük: „hyrax készülék”) célja a felső állcsont tágítása. Akkor van szükség alkalmazásukra, ha a felső állcsont szélessége nem megfelelő. A szűk felső állcsont komoly funkcionális problémákat okoz a legtöbb esetben, ami komplex hatást gyakorol az állcsontok fejlődésére. A káros következmények megelőzése miatt ezt az eltérést a lehető leghamarabb érdemes felszámolni.

Ez akár már a tejfogazati/vegyesfogazati időszakban is lehetséges, 6-7 éves kor környékén. Későbbiekben is elvégezhető a maradó fogakra rögzített készülékkel. Ez utóbbi előnye, hogy stabilabban lehet rögzíteni, mint a tejfogazatban alkalmazott verzióját, míg az előbbi az optimális, korai életkor miatt előnyös. A korai beavatkozás csökkenti az állcsontszűkület okozta következményes károsodások kialakulásának esélyét.

Fontos tudni, hogy ezek a készülékekkel a tágítás első sorban a középarc varratainak végső csontosodása előtt végezhető el, többnyire gyermekkorban! A későbbiekben sok esetben ez már csak komoly műtéti beavatkozással oldható meg (ÁLLCSONT-ORTOPÉDIAI MŰTÉT). A korai diagnózis és terápia kritikus tényező!

Ezek a készülékek fokozott odafigyelést igényelnek mind a szülő, mind a gyermek részéről. Az aktív tágítási időszakban általában napi rendszerességgel kell tekerni a készülékbe épített csavarokat, mely többnyire a család valamely tagjára hárul. Ezután hosszabb passzív időszak következik, mely során az elért eredmény stabilizálódik. A különböző szakaszok hosszának, valamint a napi tágítás mennyiségének a meghatározása mindig a kezelőorvos feladata. A készülék legkisebb sérülése és elmozdulása is veszélyeztetheti a kezelési eredményt, így azok azonnali észlelése és a kezelőorvos értesítése elengedhetetlen.

A tágítás első szakaszában a metszőfogak között általában nagyobb rés nyílik. Ez azonban a legtöbb esetben pár hét alatt, a tágítási időszak befejezése után, spontán záródik részben, vagy egészben. A tökéletes eredmény eléréséhez szinte minden esetben szükség van további fogszabályozásra, ugyanis a tágítás csupán a kezelés első szakasza, melyet a későbbiekben további terápia kell kövessen. A tágítás általában teljesen fájdalommentes. A készülék felhelyezése előtt azonban szükség lehet a fogak „szeparálására”, mely során a fogak közé apró gumigyűrűket helyeznek azért, hogy a fogak között ideiglenesen rés nyíljon, így a gyűrűs készülék fájdalommentesen felhelyezhető legyen. A gumik viselése minimális feszítő érzéssel járhat.