Azok a tevékenységek (és bizonyos ételek fogyasztása), melyek a fogszabályozó készülék sérülését, elvesztését, fogakról történő leválását okozhatják kerülendők! A leváló, vagy sérült fogszabályozó elemeket a páciens esetlegesen aspirálhatja /belélegezheti/, lenyelheti, vagy egyéb módon is sérülést okozhatnak. Ha bármi szokatlant észlel, vagy sérül a készülék, a lehető leghamarabb értesíteni kell a kezelőorvost!

LEVÁLT BRACKET

A fogak felszínére a fogszabályozó készülékek elemeit csak korlátozott kötőerővel lehet rögzíteni. A ragasztás erejének nem szabad túllépnie egy bizonyos erőtartományt, e felett ugyanis a fogszabályozó eltávolításkor károsodhatnának a fog keményszöveti rétegei. A zománc és dentin közötti kötőerő limitált, ha a ragasztáshoz alkalmazott kötőerő túllépné azt, akkor az eltávolításkor a zománc lepattanna, ami maradandó károsodás, emiatt mindenképp kerülendő. A bracketeket érő kontrollálatlan rágóerő letörheti azokat a fog felszínéről. Ezt kizárólag kellő odafigyeléssel lehet elkerülni. A páciens feladata, hogy óvja a fogszabályozót ezektől a sérülésektől!

ELTÖRÖTT ÉS KICSÚSZOTT ÍV

A bracketekhez hasonló módon sérülhetnek a fogszabályozó ívek is egy-egy gondatlan harapó/rágó mozdulatnál. Amennyiben a baj megtörténik, a sérült elemeket javítani/helyettesíteni kell, mert a fogak visszamozdulhatnak és az elért kezelési eredményt elveszíthetjük.

A fogszabályozó ívek elcsúszhatnak oldalra is, valamelyik irányba. Ekkor a fogszabályozó hátulsó részén az ív „kibújik”, hosszabbnak érződik és szúrhat. Ennek megoldása általában az, ha a fogszabályozó szakorvos visszacsúsztatja a megfelelő helyre és ott rögzíti azt

NYÁLKAHÁRTYA SÉRÜLÉSEK

A fogszabályozó készülék egyéb fém elemei szintén kisebesíthetik a nyálkahártyát. Ilyenkor speciális védőviasz alkalmazása csökkentheti a panaszokat. Ez a kezelőorvosnál, illetve gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető.