Mióta vannak alignerek?

Az ötlet- fogak mozgatása rögzített készülék nélkül – nem új. Kesling már 1945-ben kísérletezett vele. Ő hagyományosan elkészített setup modellekre tervezett positionereket, melyek az egyes fogak minimális mozgatására volt alkalmas. Ponitz 1971-ben vékony fóliákat alkalmazott a viszonylag vaskos positionerek helyett, és hasonló kísérletei voltak McNamarának (1985), Sheridannek (1993), Rinchuse-nek (1997) valamint Lindauernek és Schoffnak (1998).

Az őáltaluk képviselt terápia nem tudott gyökeret verni. Ennek oka főleg annak nehézkességében található. Minden egyes kezelési setup modellt külön kellett megtervezni és kivitelezni, gyakran volt szükség újabb és újabb lenyomatokra. Nem volt megoldott a háttér-logisztika sem, mely ezt a módszert szélesebb körben használhatóvá tette volna.

Az alapvető probléma az volt, hogy a fent említett kollégák mind kiváló orthodontusok, de nem elégségesen voltak járatosak se az információs technologiában, se az ipari logisztikában, de a marketingben sem.
Ahhoz, hogy az aligner-terápia elterjedjen, alapvetően más gazdasági gondolkodásmódra volt szükség.

Ez birtokában volt Christi-nek és Wirth-nek. Ők mindketten gazdasági szakemberek. Christi főleg a számitástechnikai hátteret biztosította, Wirth a Harvard-ról hozta a szükséges logisztikai és üzleti knowhow-t. Meglátták az új terápiában rejlő üzleti lehetőségeket és igazi amerikai módon fogtak hozzá. 1997-ben megalapították az Align Technology Inc.-et, bevezetve terméküket, az Invisalign-t.

Ez az újféle megközelítés átütő sikert hozott. 1998-ban megkapták termékükre az FDA (Food and Drog Administration -USA) engedélyét, 2001-ben megjelentek a tőzsdén is. 2002-ben az Align Technology-t választották Silicon Valley-ben az év legdinamikusabban fejlődő vállalatának. S bár a két alapítótag már azóta kivált a cégből, a lendület töretlen maradt. A céget továbbra is a legmagasabb szintű számitástechnika, globális marketing, logisztika valamint a folyamatos fejlesztés jellemzi. Ők voltak az elsők, akik termékükkel nem az orvosokat, hanem közvetlen a pácienseket szólították meg.

Christi 2005-ben saját céget alapított Orthoclear néven, felhasználva az Align Tech.-nél szerzett tapasztalatokat és szakembereket. Ezt a céget – némi szabadalmi csatározás után – az Align 2006-ban felvásárolta. A 2007-től kezdődő fejlesztések és a marketing robbanásszerűen terjesztette el a módszert. 2007-től már megjelentek a piacon más cégek is, melyek hasonló termékkel próbálkoztak. Ez közül az első a Scheu Dental alvállalata a CA-Digital volt, mely kihozta a ClearAligner-t.

Innentől kezdve folyamatosan jelentek és jelennek meg az orthodonciai piacon a különféle cégek, kínálva vagy magát a terméket (alignerek) vagy az annak létrehozásához szükséges technológiát.

Mára már széles piaca alakult ki az aligner-terápiának, úgy a tudományos életben, mint a marketingben és a kapcsolódó iparágakban.