A harmadik őrlőfogak (bölcsességfogak, 8-as fogak) eltávolítására szükség lehet a fogszabályozó kezeléshez kapcsolódóan, vagy attól függetlenül, egyéb fogorvosi indokokból is.

A legszélesebb körben elterjedt elmélet szerint az alsó metszőfogak visszamozdulását a fogszabályozás után a bölcsességfogak okozzák. Komoly szakmai vita övezi a kérdéskört, de a legtöbb kutatási eredmény cáfolja az elméletet [a vizsgált kutatások 83% ellene szól; Genest-Beucher S, 2018.]. Vannak ellentétes eredmények is [meta-analysis; Hsin-Chung C, 2019], de a vita teljes feloldására valószínűleg még éveket, ha nem évtizedeket kell majd várni. Mivel perdöntő bizonyíték a bölcsességfogak bűnössége mellett egyelőre nem szól, de az „ártatlanság vélelme” sem orvosi elv, a döntést mindig a kezelőorvosnak kell meghoznia egyedi belátása szerint.

Vannak olyan fogszabályozáshoz köthető klinikai szituációk, melyek mindenképp megkövetelik a bölcsességfogak eltávolítását. Ilyenek az állcsont-ortopédiai műtétek, melyek bizonyos típusai előtt fél évvel el kell távolítani őket; és ilyen az őrlőfogak hátramozgatása, melyet szintén akadályoznak a bölcsességfogak.

Kétségkívül, a leggyakoribb okok a 8-asok eltávolításra nem a fogszabályozási kezeléshez kötődnek, hanem általános fogászatiak, melyek a populáció nagy részét érintik: – a fogak elakadása a helyhiány miatt, a félig előtört fogak környékén kialakuló lágyrész gyulladások, a tisztíthatatlan fogak szuvasodása, stb. Fontos megérteni, hogy ezek az okok akkor is indokolttá tehetik a bölcsességfog eltávolítást, ha azoktól függetlenül szükség van fogszabályozásra. Nem minden esetben van összefüggés a két probléma között.