A FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS KEZDETE
A FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK TISZTÍTÁSA
A FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK SÉRÜLÉSEI

A tökéletes szájhigiénia (fogmosás) és a rendszeres általános fogorvosi ellenőrzés elengedhetetlen a fogszabályozó kezelés alatt. A nem megfelelő szájápolás fogszuvasodással, a fogak elszíneződésével/demineralizálódással (fogfelszín kifehéredése/károsodása), fogágybetegség kialakulásával járhat. Ezek fogszabályozás nélkül is kialakulhatnak, de előfordulásuk esélye megnő a fogszabályozó készülék viselése idején. A kockázatot növeli a nem elegendő helyi fluorid-bevitel (fogkrémek) és a magas cukor tartalmú italok és ételek fogyasztása.

A rögzített készülékek (különösen a multibracket rendszerek) megfelelő tisztítása sok odafigyelést kíván, ugyanis a fogszabályozó elemei kedveznek a lepedék megtapadásának. A bracketek és a fog találkozásánál kialakuló mély árokszerű szegélyek tisztítására külön figyelmet kell fordítani!

Hasonlóan kritikus terület az íny és a fog találkozása, ahol a megtapadó plakk ínygyulladást okozhat. Ennek legszembetűnőbb jelei az ínyvérzés és az ínyszél felduzzadása. Ezek oka, hogy a szervezet a plakk okozta fenyegetésre gyulladásos reakcióval reagál, ami ezesetben egy duzzanattal járó szerkezeti átalakulás, mely erekben gazdag, és mechanikai irritációra sérülékeny. A vérzésre az általános reakció az, hogy kíméljük az érintett területet, ez azonban hibás magatartás. Ilyenkor ugyanis elősegítjük a további plakk felhalmozódását, ami csak súlyosbítja a helyzetet. A helyes eljárás az, ha a vérzés ellenére alapos fogmosással megtisztítjuk a területet, ezzel megszüntetve a gyulladást kiváltó okot, a lepedéket.

Figyelmesen kell eljárni, ugyanis nagy erejű mechanikai behatás (főleg kemény sörtéjű fogkefével) szintén károsíthatja az ínyt! Ilyenkor ínyrecesszió alakulhat ki, ami a fog tartószerkezetének maradandó károsodásával jár! A tisztítás tehát alapos kell legyen, gyenge mechanikai tisztítást kell alkalmazni, azt viszont kitartóan és nagy odafigyeléssel. Javasolt az ínyszél sérülésének elkerülése miatt puha sörtéjű fogkefét választani.