A retenciós készülékek feladata az elért eredmény megőrzése. A sikeres fogszabályozás nem sokat ér, ha az elért állapotot nem tartjuk fenn hosszú távon. A fogak részleges visszamozdulása az elért eredmény ellenére előfordulhat. Ez egy természetes, de nem kívánatos folyamat. Megakadályozása kivehető és fix retenciós készülékekkel lehetséges.

A kivehető retenciós készülékek a kivehető fogszabályozó készülékekhez hasonlatos eszközök, vagy speciális műanyag fólia sínek. Ezek a teljes fogazatot stabilizálják, de a fogakat már nem mozgatják a fogszabályozó készülékekkel ellentétben. Általában alváshoz kell hordani őket, de rendszeres viselésük és időszakos ellenőrzésük elengedhetetlen. Ha a páciens nem viseli előírás szerint őket, akkor a fogak elmozdulhatnak, ami komoly feszülést okozhat, amikor újra szájba kerül a készülék. Ez az erő károsíthatja a fogakat, így a megfelelő hordási időt fontos betartani.

A fix retenciós készülékek a frontfogak stabilitásáról gondoskodnak. Ezek azok a fogak, amelyek legkönnyebben visszamozdulhatnak. Emiatt olyan speciális íveket/drótokat fejlesztettek ki, melyek tömőanyaggal rögzíthetők a fogak nyelv felöli részére, és hosszú távon kényelmesen viselhetők, ezzel biztosítva a tökéletes esztétikai eredményt. Az angol „life-long retainer” kifejezés is arra utal, hogy ezek az apró drótelemek hosszú távra lettek tervezve, és akár több évtizedig is gond nélkül viselhetők. A páciensnek csupán a tisztításra kell figyelnie, mely azonban a napi rutin szintjén nem igényel plusz energiát a szokásos fogmosáshoz és fogselymezéshez képest. Ritkán előfordulhat, hogy nagyobb erő hatására egy-egy ponton elengedi a ragasztó a fogat. Ilyenkor nem szabad a drótot leszedni vagy eltörni, hanem egyből jelezni kell a problémát a kezelőorvosnak, aki könnyen ki tudja javítani a hibát.