Mi is az az aligner?

Az alignerek vékony, általában mélyhúzott vagy 3D nyomtatott fóliák, melyeket egy előre megtervezett setup modellre készítenek el. Azért említjük többesszámban, mert a terápia több fólia felhasználásával megy végbe. A kezelés minden lépéséhez tartozik egy setup-modell, mely az előzőtől és a következőtől egy kicsit különbözik. Ezen kicsi lépések sorozata maga a kezelés egésze.
Az egyes lépések hatásai és a bekövetkező változások számítógépes szimulációval jól és pontosan tervezhetőek. Mivel az egész kezelés kis lépések sorozata, ezért a kezelés maga is jól szimulálható és tervezhető.

Az egyes kezelési lépések tervezését magasan fejlett algoritmusokkal támogatott szoftverek segítségével dolgozó technikusok végzik. Ezek a technikusok -un. CAD-designerek – egy speciális képzésen vesznek részt és a mesterséges intelligencia is segíti őket, de nem orthodontusok. Minél fejlettebb a szoftver, annál jobb, hitelesebb és biomechanikailag megalapozottabb a kezelési kimenetel, de a szakmai hátteret nem tudja se megadni, se helyettesíteni.

Gyakori téveszme, hogy az aligner-terápia „magától működik”, tehát beadjuk a kezdeti eltérést és kijön a kész kezelési eredmény. Ez semmilyen körülmények között nem igaz.

Az aligner-terápia pusztán egy másik módja a fogak – esetleg állcsontok – mozgatásának. Egyebekben ugyanaz vonatkozik rá, mint az összes többi orthodonciai kezelésre, tehát:

  • elengedhetetlen a megfelelő diagnosztikán alapuló célkitűzés,
  • alapvető fontosságú a kezelési stratégia elkészítésénél a megalapozott fogszabályozási ismeret és tapasztalat,
  • az egyes fogaknak, fogcsoportoknak a különböző mozgatásokra adott biológiai reakciójának tapasztalatokon alapuló ismerete.

Az aligner-terápia megfelelő műveléséhez elengedhetetlenül szükséges a számítógépes-információtechnológiai háttér. Enélkül se megérteni, se ellenőrizni nem lehet a folyó kezelést.

Cserébe maga a terápia – annak megfelelő fajtája – pontos, általában gyorsabb, és a páciens számára mind esztétikailag, mind életvitelben kellemesebb kezelést kínál.

Aki tehát a fenti előfeltételeknek birtokában van, az jó eséllyel kezdheti, illetve gyakorolhatja ezt a viszonylag újféle kezelési módszert.