FOGKEFE

Számos különböző típusú fogkefét gyártanak, mely segítheti a megfelelő szájhigiénia fenntartását! Általánosságban azonban elmondható, hogy az odafigyelés és logikán alapuló tisztítás az, ami a siker záloga! Térben el kell képzelnünk a megtisztítandó területeket, és azokat mechanikai tisztítással plakkmentessé kell tennünk. A mechanikai tisztítás a legfontosabb és egyben megkerülhetetlen módja a megfelelő szájhigiéniának. Semmilyen kémiai ágens vagy fogkrém nem helyettesítheti azt!

A helyes fogkefehasználat titka az, hogy a fogkefét megfelelően megdöntve a sörtéket a bracket és a fog közötti szögletekbe be kell juttatni!

INTERDENTÁLIS FOGKEFE

Az interdentális fogkeféknek két alkalmazási módja van:

Az egyik a fogszabályozó ív alatti terület tisztítása, mely a hagyományos fogkefék számára nehezen elérhető terület. Erre érdemes nagyméretű kefét választani, amely kitölti a két bracket közötti területet, ezzel effektív tisztítást biztosítva.

A másik felhasználási mód a fogköztisztító kefék hagyományos alkalmazása. Ez esetben a két fog közötti területen alkalmazzuk, az íny, és az úgynevezett kontaktpont (a szomszédos fogak érintkezési területe) között.

Fontos szabályok:

A kefe drót elemével elővigyázatosan kell bánni, mert megszúrhatjuk vele az ínyt, ami sérüléshez vezethet. Érdemes emiatt a kefe legvégét meghajlítani, és úgy alkalmazni, hogy egy gördítő mozdulattal az ínytől eltartó irányban juttatjuk be a fogak közé.

A fogak közötti terület mérete különböző lehet, emiatt a keféket különböző méretekben gyártják. Körültekintően kell kiválasztani a megfelelő méretet, mely elégségesen kitölti a tisztítandó részt anélkül,  hogy a kefevég megszorulna!

FOGSELYEM

A fogselyem alkalmazása nehezített multibracket rendszer viselésekor. Ilyenkor át kell fűzni a fogszabályozó ív alatt a fogselymet minden egyes fogköznél külön-külön.

Az általános szabályokat itt is be kell tartani:

A kontaktponton való átjuttatáskor kontrollálni kell a kifejtett erőt, ezzel megakadályozva, hogy az átpattanó fogselyem sérülést okozzon az ínyben. Tilos hegedülő/fűrészelő mozdulatokat alkalmazni, azaz a fogselyem tengelye mentén nem szabad „ki-be” húzó mozgást végezni, mert az komoly károsodást okozhat hosszútávon mind az ínyben, mind a fognyakon!